Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Analiza sperme

Spermogram i Spermokultura

Analiza sperme je neophodna za ispitivanje fertilnosti muškarca, tj. rutinski se koristi za ispitivanje kod infertiliteta.

Analize sperme varira od toga na koji način i gde je uziman uzorak i od analitičke metode koja se koristi. Apstinencija treba da bude od 48 – 72 h. Analiza mora da se radi u roku od jednog sata da bi se dobili pravi rezultati od strane stručne osobe koja to radi. Najbolje uzorak sperme uzimati u samoj ordinaciji gde se ispituje. Ukoliko se uzorak donosi od kuće bočica u kojoj se nalazi ejakulat treba da bude na temperaturi od 37 °C a ukoliko se ne donosi u specijalnim termosima od 37 °C  bočicu treba držati na temperaturi tela (najčešće ispod pazuha). Standardni test podrazumeva određivanje mikroskopskim ispitivanjem, nakon specijalne pripreme sperme, ona podrazumeva ispitivanje broja, pokretljivosti i normalnog oblika spermatozoida. Ovo su tri najvažnija parametra za određivanje fertilne sposobnosti muškarca. Kvalitet spermatozoida može varirati kod zdravog muškarca iz dana u dan.

Analiza semena zavisi od načina uzimanja. Period seksualne apstinencije pre uzimanja uzorka je veliki uzrok varijacije samog spermograma. Svakim danom apstinencije volumen sperme može rasti do 0,4 ml, a koncentracija spermatozoida se povećava 10 do 15 miliona /ml. Pokretljivost se smanjuje kada je period apstinencije duži od 5 dana. Ovo su razlozi zbog kojih je preporuka da je najbolji period za uzimanje uzorka 48 do 72 sata apstinencije. Da bi se potvrdila bazična vrednost parametara semena neophodna su najmanje 2 uzorka. Iz razloga što se pokretljivost spermatozoida smanjuje posle ejakulacije neophodna je laboratorijska analiza u toku prvog sata po dobijanju uzorka.