Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Dijabetes

Dijabetes (šećerna bolest) je poremećaj metabolizma sa karakterističnom hroničnom hiperglikemijom (povišenim nivoom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja insulina, delovanja insulina ili oboje.

Što je insulin?

Insulin je hormon od vitalne važnosti koji se proizvodi u pankreasu (gušterači). Insulin ima ulogu ključa za propuštanje šećera (glukoze) u ćelije. Kod dijabetesa pankreas proizvodi premalo insulina da bi omogućio da sav šećer koji unesemo hranom iz krvi pređe u mišiće i druge ćelije koje proizvode energiju. Ako šećer ne može ući u ćelije i biti upotrebljen nakuplja se u krvi. Zato je osnovna karakteristika dijabetesa povišen šećer u krvi koji dugoročno uzrokuje oštećenja na očima, živcima, bubrezima i krvnim sudovima koja nazivamo hronične komplikacije šećerne bolesti. 

Kako deluje insulin?

Da bi ljudsko telo normalno funkcionisalo potrebna mu je energija. Za proizvodnju energije telu je potrebna hrana. Energiju ljudsko tijelo proizvodi u ćelijiama.

Za stvaranje energije telu su potrebni sledeći sastojci hrane : ugljeni hidrati, masti i belančevine (proteini).

Ugljeni hidrati su najbolji izvor energije za ljudsko telo. U ugljene hidrate ubrajamo skrob (brašno, krompir, pirinač, voće), šećer i glukozu.

Glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko telo. Glukoza je uskladištena u jetri i mišićima u obliku glikogena, a koji služi kao "rezerva energije". Glukoza u krv dolazi iz hrane (od ugljenih hidrata) i iz jetre (rezerva glukoze iz glikogena). Osim što skladišti, jetra proizvodi male količine glukoze (proces proizvodnje naziva se glukoneogeneza).

Nakon obroka ugljeni hidrati iz hrane ulaze u krv, a putem krvi odlaze do ćelija. Neke ćelije(mišić i masne ćelije) zahtevaju pomoć da bi primile šećer iz krvi i iskoristile ga za stvaranje energije.

Jetra treba pomoć za proces uskladištenja glukoze u glikogen. Insulin služi kao ključ koji otvara vrata ćelija i omogućuje šećeru iz krvi da uđe u ćeliju. Ćelija iz šećera proizvodi energiju za svoj rad. To smanjuje šećer u krvi i vraća ga u normalu. 

Koji faktori i kako utiču na glukozu u krvi?

  • Hrana (ugljeni hidrati) podiže nivo glukoze u krvi
  • Fizička aktivnost snižava nivo glukoze u krvi
  • Stres može podići nivo glukoze u krvi
  • Alkohol snižava nivo glukoze u krvi

Simptomi dijabetesa:

  • često i obilno mokrenje
  • žeđ
  • glad
  • gubitak na težini
  • umor/slabost
  • zamagljen vid

Tipovi dijabetesa

Postoje dve glavne kategorije dijabetesa:

Dijabetes tip 1 se javlja u detinjstvu ili mladosti i insulin je neophodan u lečenju. Izazvan je samim imunim sistemom  tela koji uništava ćelije pankreasa (gušterače) koje proizvode insulin (beta ćelije).

Dijabetes tipa 2 se obično polako razvija kod odraslih. Napreduje s vremenom. U početku se može lečiti dijetom i fizičkom aktivnošću, a u kasnijoj fazi bolesti potrebno je uvesti u lečenje i insulin.