Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Imunohemija

Imunologija je biomedicinska disciplina koja proučava imunost, tj. sposobnost organizma da se odupre delovanju stranih materija (antigena). Postoje dve osnovne vrste odbrambenih mehanizama : nespecifični (urođen) i specifični (stečen) . Specifična imunološka reakcija je neobično adaptabilan odbrambeni proces koji ima  zadatak zaštite organizma od ulaska patogenih mikroorganizama i od tumora.

Antitela su proteini koje produkuje imuni sistem kao odgovor na prisustvo stranih proteina ili drugih molekula u organizmu. Normalno, imuni sistem je sposoban da prepozna i ignoriše sopstvene ćelije i njihove komponente i ne reaguje na bezopasne supstance iz okoline, kao što je, na primer, hrana.
Ponekad, međutim, imuni sistem ne uspeva da prepozna, jedan ili više, ćelijskih konstituenata kao sopstvene i dolazi do produkcije auto antitela. Ova antitela napadaju sopstvene ćelije, tkiva i organe i dovode do inflamacije i oštećenja. Oboljenja izazvana auto antitelima nazivaju se autoimuna oboljenja.
Uzroci produkcije auto antitela mogu biti različiti i još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Smatra se da veliku ulogu u njihovoj produkciji igra genetska predispozicija, ali i neki okidači iz spoljašnje sredine, kao što je virusna infekcija ili dugotrajno izlaganje toksičnim supstancama.

Medicinski značajna auto antitela su antinuklearna (ANA), antineutrofilna citoplazmatska (ANCA), antikardiolipinska (ACA), antitela na cirkulišući citrulirani peptid (anti CCP), anti tireoidna antitela - At na tireoglobulin (Tg), At natireoperoksidazu (AtPO), na receptore za tireostimulišući hormon (anti TSH R).

Hormoni
T3, T4, TSH, FT3, FT4, tireoglobulin, kalcitonin, Beta HCG, estradiol, prolaktin, FSH, LH, progesteron, testosteron, ACTH, kortizol, PTH, hormon rasta, insulin

Tumor markeri
Beta – 2 mikroglobulin, AFP,CEA, CA 15-3, CA 125, CYFRA 21-1, NSE, CA 19-9, CA 72-4, PSA, fPSA

Reumatologija
CRP, ASTO, Reuma faktor

Imunologija C3, C4, IgA, IgG, IgM, IgE ukupni, imunokompleksi, ANA, AMA, Antikardiolipinska At IgM, Antikardiolipinska At IgG, Antifosfolipidna At IgM, Antifosfolipidna At IgG, Anti CCP, Antispermatozoidna At