Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Virusi

  

Virusi su često najveći uzrok kada je u pitanju narušavanje ljudskog zdravlja. Zdravlje se može narušiti u većoj ili manjoj meri, u zavisnosti od toga koji je tip virusa u pitanju, ali i od imunološkog stanja čoveka. Seroloskim testovima se dokazuje prisustvo antitela  (IgM, IgG i IgA) u serumu koja nastaju u toku virusnih infekcija.

Neki od izazivača virusnih infekcija:

Izazivači respiratornih infekcija

Limfotropni virusi

Kardiotropni virusi

Virusi izazivači hepatitisa

Infektivna mononukleoza

Virusi izazivači osipnih groznica

Herpes 1 i 2

Citomegalovirus

 

Citomegalovirus - CMV
CMV se prvi put sreće u detinjstvu, a nakon primarne infekcije, virus u organizmu ostaje doživotno. Reaktivacija virusa dešava se po određenim uslovima kao što su transplatacija, trudnoća, komplikacija HIV infekcije.Ukoliko se primarna  Citomegalovirus  infekcija dogodi u prva tri meseca perioda trudnoće, virus izaziva infekciju ploda, tako što razvija trajno oštećenje vida, centralnog nervnog sistema kao i kardiovaskularnog sistema. Treba napomenuti da je CMV infekcija glavna virusna komplikacija kod posttranplatacionog perioda, koja često može ugroziti čak i život pacijenta. Neophodno je na vreme dijagnostifikovati CMV infekciju.
Infektivna mononukleoza -
Bolest koja kod roditelja izaziva mnogo pažnje, veliki strah i paniku jeste infektivna mononukleoza. EBV ( Epstein-Barr virus ) predstavlja glavnog krivca, odnosno on je uzrok za nastajanje pomenute bolesti. Virus se prenosi bliskim kontaktom između zaraženog i zdravog deteta. U narodu je mononukleoza poznatija kao bolest poljupca. Nadimak je dobar, tj adekvatan, obzirom da je potreban veliki broj virusa da bi se dete zarazilo. Virus se dosta lako prenosi, obzirom da su mladi dosta često u bliskom kontaktu. Usled toga, česta pojava su i mini epidemije. Mesto gde se virus na početku nastanjuje i razmnožava jeste sluzokoža gornjih disajnih puteva. Sledeći korak predstavlja njegovo širenje po lokalnim limfnim čvorovima, a kasnije i po celom organizmu, putem krvi.
Mononukleoza kod dece - inkubacija i trajanje bolesti
Vreme koje protekne od ulaska virusa u organizam deteta pa do pojave prvih simptoma bolesti traje dosta dugo, odnosno 30 do 50 dana. Upravo zbog toga, jako je teško ući u trag, odnosno otkriti početak lanca infekcije. Čak i pre same pojave simptoma, dete koje je nosilac zaraze, može biti uveliko zdravo, pre pojave simpotma kod druge dece koja su zaražena. Obzirom da je potrebna velika količina virusa da bi se zaraza širila, kao što je to već napomenuto, trenutno ne postoje veće epidemije infektivne mononukleoze. Kada govorimo o vremenu trajanja ove bolesti, ono je individualno i kreće se u rasponu od nekoliko nedelja pa do mesec dana. Vreme koje će biti potrebno da se organizam očisti od virusa mononukleoze, pre svega zavisi od imuniteta deteta, kao i njegovog uzrasta. Ukoliko infektivna mononukleoza traje duže od 4 nedelje, to je znak da se bolest iskomplikovala.
Mononukleoza kod dece - lecenje
Kada je reč o načinu lečenja mononukleoze, ne postoji pravi lek čija je svrha da potpuno eliminiše uzročnika bolesti, odnosno virus. Iz tog razloga, preduzima se simptomatska terapija pomoću koje se snižava temperatura deteta, ono miruje, leži, bez bilo kakvih izlazaka i šetnji. Takođe ova terapija podrazumeva laganu hranu uz obilne količine tečnosti. Retki su slučajevi kada se mlada osoba hospitalizuje. Smeštanje u bolnicu je potrebno kada je bolest teže forme, što je jako retko, odnosno kada dete ne može normalno da pije i jede, odnosno da konzumira lekove za obaranje temperature.