Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Čir na želucu ( Ulcus ventriculi )

Laboratorija,  laboratorijske analize  - Čir na želucu ( Ulcus ventriculi ) -
Čir na želucu

Čir na želucu je čest problem i predstavlja oboljenje sluzokože želuca. 

Uzroci nastanka :

 U oko 80 % slučajeva najčešći uzročnik je bakterija Helicobacter pylori, sve češća primena lekova (iz grupe nestereoidnih antiinflamatornih lekova) kao što su aspirin, brufen i sl. , pušenje, kafa, nepravilna ishrana, alkohol i stresan način života doprinose nastanku ove bolesti.

 Koji su simptomi : 

Simptomi variraju od blagih do vrlo izraženih. Najčešće se javlja bol ispod levog rebarnog luka, koji je najčešće tup i pojačava se nakon obroka. Može se javljati u razmacima od po nekoliko dana do nekoliko nedelja. Pored bola vrlo česti simptomi su i mučnina, povraćanje, gađenje, nadimanje, gorušica, gubitak apetita, gubitak telesne težine. Krvarenje koje se javlja kod svakog četvrtog pacijenta može biti u vidu krvarenja na usta ( hematemeza ) ili u vidu crnih stolica kao talog kafe ( melena ).

Kako se dijagnostikuje čir na želucu :

Informacije od strane pacijenta ( anamneza ) sa kliničkom slikom su od velikog značaja za dijagnozu ove bolesti. 

Najpouzdanija metoda za dijagnozu čira je gastroskopija. To je endoskopska metoda koja se sastoji od endoskopa (sonde), tanke cevi koja na svom vrhu ima malu kameru. Endoskop se uvodi kroz usta pacijenta sve do želica i tako se može videti sluzokoža želuca, veličina i lokalizacija promene i uzeti isečak tkiva (biopsija).

Veoma važan parametar je dijagnoza Helikobakter pilori, jer se lečenje razlikuje ukoliko je uzročnik neki lek ili drugi faktor. Najpouzdanija metoda je izdisajni test na H.pylori i bopsija. Pored toga može se odrediti i iz krvi.

Lečenje : 

Želudačni ulkus se leči lekovima koji uništavaju uzročnika. Ukoliko je to H.pylori, terapija se sastoji od antibiotika i preparata koji smanjuju kiselost želuca i oblažu sluzokožu zaštitnim slojem. Terapija čira traje minimum 4 nedelje, nakon čega bi trebalo uraditi kontrolu. Lečenje podrazumeva i higijensko-dijetetski režim tj. pravilan način ishrane, prestanak pušenja, konzumiranja alkohola, gaziranih pića, kafe, začinjene hrane i dr.

Komplikacije:

Ukoliko se ne leči, čir na želucu može dovesti do krvarenja - kada čir napreduje u dubinu, nagriza krvni sud, onda on krvari, što rezurtira pojavom crnih stolica ili povraćanjem krvi, a gubitak krvi vodi do nastanka anemije. Druga komplikacija je perforacija (pucanje) - kada čir probije sam zid želuca i iritira druge organe, što rezultira pojavom dugotrajnih bolova.  Ukoliko se čir ozbiljnije zapusti moguće je da preraste u karcinom želuca. U slučaju pojave komplikacija lečenje se sprovodi endoskopski i hirurški.