Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

KAMEN U BUBREGU

Laboratorija,  laboratorijske analize  - KAMEN U BUBREGU -
Nephrolithiasis

ŠTA JE KAMEN U BUBREGU?

Nefrolitijaza ( kamen u bubregu ) podrazumeva prisustvo kamenca u bubrezima, najčešće u bubrežnoj karlici i čašicama. Kamenci mogu biti različitog sastava : fosfatni, oksalatni, uratni, cistinski. Kamenci (kalkulusi) su različitih veličina, počev od velikih koji ispunjavaju bubrežnu čašicu i karlice ( fosfatni ) do vrlo malih 3-5mm ( oksalatni ). Kada su kamenci manji od 5mm onda je to pesak .

KAKO NASTAJE KAMEN U BUBREGU?

Gubitak ravnoteže između dve najvažnije uloge bubrega : čuvanje vode i izlučivanje nepotrebnih supstanci iz organizma su uslov za stvaranje kamena i peska u bubrezima i drugih bolesti, kako bubrega tako i organizma u celini.

Najčešći razlozi zbog kog nastaje kamen i pesak u buregu su:

velika gustina mokraće (mokraća sa malo vode) tj. dugogodišnji nedovoljan unos tečnosti; nasledni faktor tj. sklonost ka stvaranju kamena, uglavnom cistinski; česte infekcije bubrega; previše bazna mokraća koja pogoduje stvaranju fosfatnih kamenaca ili previše kisela mokraća koja pogoduje stvaranju uratnih kamenaca; nepravilna i jednolična ishrana; neke hronične bolesti i deformiteti bubrega (urođeni ili stečeni).

SIMPTOMI

Kamen u bubregu je često asimptomatski, ne daje nikakve tegobe. Kamen koji miruje stvara povremeno probleme u vidu tupih bolova u leđima sa strane gde je kamen i koji se pojačavaju pri pokretima i dužem hodanju. Međutim bolovi mogu biti veoma jaki tzv. bubrežna kolika, jedan od najjačih bolova uopšte, koji nastaje kada se kamen pokrene tj. nađe na uretro-pelvičnom spoju ili u ureterima (mokraćni putevi između bubrega i bešike). To je izrazito jak bol koji se pojačava neko vreme, pa naglo popusti i opet tako (bolovi tipa kolike), širi se u prepone, butine, može dovesti i do stanja šoka, kada se javlja povraćanje, hladan znoj, uznemirenost i gubitak svesti. Kamen stalno oštećuje sluzokožu dela bubrega gde se nalazi kao i deo mokraćnog puta kroz koji prođe. Zbog toga su infekcije bubrega i mokraćnih puteva mnogo češće kod osoba sa kamenom, brže se razvijaju i teže se leče. I obrnuto, kamen se stvara usled čestih infekcija bubrega. Jedan od simptoma je i bolno mokrenje sa manjom ili većom količinom krvi u urinu (mokraća je crvene boje). To je znak da je kamen ili pesak oštetio sluznicu nekog dela urinarnog sistema gde je prošao ili gde se nalazi. Tako oštećena sluznica je veoma pogodan teren za stvaranje infekcija bakterijama i gljivicama i dovodi do zapaljenskih reakcija. Ukoliko dođe do toga da kamen zastane na nekom delu urinarnog puta onda to zahteva hirurško lečenje. 

DIJAGNOZA

Dijagnoza se uspostavlja anamnezom i pregledom lekara, laboratorijskim pregledom urina ( urin i urinokultura  ), gde se između ostalog ispituje i prisustvo kristala oksalata, fosfata, urata...koji mogu ukazati na sastav kamena. Ultrazvukom se otkriva hidronefroza (zastoj urina u bubrezima) i veći kamenci, mogu i sitni i pesak, ali ne uvek. Rendgenom se registruje senka kamena, osim uratnog.

TERAPIJA KAMENA U BUBREGU

Unosite velike količine tečnosti (minimum 2I dnevno) i ne odlažite nagon za mokrenjem. Na taj način se mehanički sprečava zadržavanje urina, smanjuje mogićnost nastanka infekcija (samim tim i kamena i peska), spira se postojeći kamen i pesak i tako smanjuje. Uravnotežena ishrana može uticati na lečenje. Ukoliko je utvrđeno kog sastava je kamen promena ishrane donekle pomaže. Neke namirnice sadrže više oksalata (paradajz,spanać,celer,čokolada), neke više fosfata (meso, grašak,pasulj,bob), a neke više urata (meso,pivski kvasac). Jedan dan jesti hranu koja stvara više kiselu mokraću (kačkavalj, meso, bob, grašak, pasulj, hleb, čokoladu) a drugi dan hranu koja stvara više baznu mokraću (sveže voće i povrće, mleko, jogurt, krompir), i tako u krug. Time se obezbedjuje da mokraća ne bude predugo ni suviše kisela ni suviše bazna, da ne bi mogla ni jedna vrsta kamena da se stvara ili povećava. Uvin čaj, koji pomaže u ispiranju sluznice mokraćnog sistema i čaj od brusnice, koji poboljšava imunitet mokraćnih puteva možete uzimati uz konsiltaciju sa doktorom. 

Ultrazvučno razbijanje kamena je danas značajna terapijska procedura.

Hirurško lečenje je indikovano ukoliko dođe do začepljenja mokraćnih puteva, učestale bubrežne kolike, obilne hematurije (prisustvo krvi u urinu), veliki kamenci koji bitno remete rad bubrega.

Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost prilikom mokrenja - peckanje, učestalo i bolno mokrenje, promenu boje urina, bilo kakav bol u stomaku i slabinskom delu leđa obratite se lekaru, jer kamen u bubregu nije naivno oboljenje, može dovesti do brojnih komplikacija kao što su infekcija, hidronefroza (zbog začepljenja puteva kamenom)... i tako trajno oštetiti bubreg.

 Lekar će Vam propisati terapiju i poslati Vas da uradite laboratorijske analize krvi i mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Kada stignu rezultati urinikulture, lekar će vam promeniti terapiju prema antibiogramu. Važno je da budete pod propisanom terapijom što pre. 


                                                                                                        Dr Marija Vagić Anđelković