Čiča Ilijina br 6 Tel: 011-2-447-447, 011-2-448-488
Mobilni: 065-3-448-488, 064-12-00-720


Zašto Millenium Medic?Najsavremenija oprema bez rizika ljudske greške.Vrhunski tim specijalista Vama na usluziRezultati istog dana !Ljubazno i stručno osobljePovoljnosti za naše najvernije klijente

Zašto Millenium Medic?

Prijatan ambijent, stručno osoblje, savremeni aparati, pouzdana i brza dijagnostika.
Radno vreme radnim danom od 08-18 časova subotom od 08-15 časova

Tumor markeri

Laboratorija,  laboratorijske analize  - Tumor markeri -
Određivanje tumor markera

Tumor markeri su supstance koje proizvode ćelije kancera ili druge ćelije kao odgovor na različita maligna ili benigna stanja. Stvaraju ih kako normalne tako i kancerogene ćelije, ali kod malignih stanja se produkuju znatno viši nivoi.

Određuju se najčešće u krvi, ali i u drugom biološkom materijalu: u urinu, stolici, tkivu tumora ili drugim tkivima i telesnim tečnostima.

Neki su u vezi sa jednom vrstom kancera, dok drugi mogu biti povišeni kod više vrsta malignih stanja.

Postoje ograničenja u korišćenju ovih parametara. Ponekada, nivoi mogu biti povišeni i kod nekancerogenih stanja. Osim toga, nemaju svi pacijenti koji boluju od kancera povišene nivoe tumor markera koji su karakteristični za tu bolest.

Koriste se kao pomoć pri otkrivanju, postavljanju dijagnoze i praćenju nekih vrsta malignih stanja.

Za otkrivanje kancerogenih promena kod ljudi koji nemaju nikakve simptome, tumor markeri nisu u upotrebi (osim PSA, čija je upotreba u ove svrhe sada dovedena u pitanje i u toku je stručna diskusija o ovoj temi). Tokom dužeg vremenskog perioda, postoje napori da se identifikuje marker koji se može koristiti za vrlo ranu detekciju kancerogenih promena, pre nego što se pojave bilo kakvi simptomi. Za sada ne postoji takav parametar koji se samostalno može koristiti u ove svrhe.

Ne koriste se samostalno za postavljanje dijagnoze, već se kombinuju sa drugim testovima i procedurama, kao što je biopsija. Mogu biti korisni i za otkrivanje porekla malignih promena.

Mere se obično pre započinjanja terapije. Mogu ukazivati na stadijum bolesti i prognozu.

Tokom terapije se obično određuju periodično, tokom određenog vremenskog intervala i tada služe za praćenje efikasnosti primenjene terapije.

Mere se i nakon završetka tretmana, kako bi se procenilo da li se bolest vraća.

Još uvek nisu identifikovani tumor markeri za sve vrste kancera.